Miroslav Čangalović - Život posvećen muzici

Čangalović je pevanje učio kod poznate operske pevačice i pedagoga Zdenke Zikove od 1946. do 1954.godine.

Zahvaljujući izuzetnom talentu, ali i velikom radu i posvećenosti svom pozivu brzo je postao jedan od najvećih muzičkih umetnika koje je naša sredina imala.

Njegov operski repertoar obuhvatao je više od 90 uloga u kojima se isticao raskošnim glasom, dramskom snagom i doživljenom interpretacijom. Među njegovim najpoznatijim ostvarenjima nalaze se uloge Borisa Godunova, iz istoimene opere Musorgskog, i Dosifeja, iz opere "Hovanščina", istog kompozitora.

Ostvario je nezaboravne role i kao Don Kihot (Masneov Don Kihot), Končak i Galicki (Borodinov Knez Igor), Mefisto (Gunoov Faust), Filip Drugi (Verdijev Don Karlos), Figaro (Mocartova Figarova ženidba"), Kučobej (Mazepa" Čajkovskog), Ivan Grozni (Pskovitjanka Rimskog Korsakova), Mitke (Konjovićeva Koštana)..

Njegov koncertni repertoar je obuhvatao preko 500 kompozicija autora svih epoha, i to solo pesama, ciklusa pesama, kantata i oratorijuma, čiji je veliki deo sačinjavalo premijerno izvođenje mnogih dela jugoslovenskih kompozitora.

Koncertna karijera Čangalovića trajala je više od 40 godina, održao je oko 3.000 koncerata na teritoriji bivše Jugoslavije i oko 160 koncerata širom sveta.

repriza 02. decembar u 00:17, 06:17 i 12:17

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво