Srpska muzika 20. veka - Petar Konjović

Petar Konjović je jedan od najvećih domaćih muzičkih stvaralaca prošlog veka.

Konjović je rođen u Čurugu 1883. godine. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, a zatim je prešao u Srpsku učiteljsku školu u Somboru, gde mu je muziku predavao iskusni horovođa i muzički pisac Dragutin Blažek.

Petar Konjović, vrlo rano počinje da diriguje horom, a njegove prve muzičke korake obeležio je u najvećoj meri upravo kontakt sa vokalnom muzikom koja će i ostati predmet njegovog najvećeg interesovanja tokom cele karijere.

Studije kompozicije završavio je u Pragu, a nakon brojnih namešetnja, postaje profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a 1946. godine i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Konjovićeva najznačajnija inspiracija je folklorna muzika, a centralno mesto u njegovom opusu zauzima vokalno-instrumentalna muzika u okviru koje je i postigao najveće uspehe. Svoja dela bazirao je na govornim infleksijama koje definišu kako vokalni, tako i instrumentalni deo njegovih kompozicija.

Njegova estetika se oslanjala na ostvarenja Modesta Musrogskog, Aleksandra Borodina i Leoša Janačeka, kao i na rad Stevana Mokranjca. Na području instrumentalne muzike ističu se njegova Simfonija u ce-molu, „Jadranski kapričo" i simfonijska poema „Makar Čudra".

repriza 16. novembar u 05:04, 11:04 i 17:04 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво