Život sa muzikom - Dejan Despić

Dejan Despić, kompozitor, muzički teoretičar i pedagog, komponovao je više od 140 muzičkih dela različitih žanrova, pretežno solističkih (najviše klavirskih), kamernih koncertantnih, za koja je dobio 27 nagrada (Udruženja i Saveza kompozitora, radio-stanica, raznih festivala i tribina).

Despić je od 1956. do 1965. predavao u Muzičkoj školi „Mokranjac" u Beogradu, a od 1965. do 1995. na beogradskoj Muzičkoj akademiji (Fakultetu muzičke umetnosti). Od 1985. dopisni član, a od 1994. redovni član SANU, u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti, čiji je i sekretar od 1999.

Njegova dela su izvođena u 17 zemalja Evrope, obe Amerike i Azije, snimljena na 5 klasičnih ploča i 10 kompakt-diskova. Napisao je 13 muzičkih udžbenika za srednje škole i univerzitet, nekoliko monografija i priručnika, kao i trotomnu naučnu studiju o tonalitetu, uključujući i originalnu teoriju o toj ključnoj pojavi tradicionalne muzike.

Autor je oko 400 tekstova za stručne i popularne muzičke časopise i radio-emisije.

Sarađivao je i(li) rukovodio u organizaciji više muzičkih institucija i manifestacija (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, Beogradske muzičke svečanosti, Muzički informativni centar) a u SANU je vodio (od 1999) koncertnu delatnost Galerije.

Urednik: Branislav Jarić

repriza 08. novembar u 00:15, 06:15 i 12:15 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара