Sećanje na Vlastimira Trajkovića

Kao istaknuti kompozitor, cenjeni pedagog, dugogodišnji šef Katedre za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti, Vlastimir Trajković je ostavio dubok trag u istoriji srpske muzike.

Još za vreme studija, koje je pohađao kod čuvenog Vasilija Mokranjca, pokazao je veliko interesovanje i eruditsko poznavanje različitih umetničkih oblasti, istorije, književnosti, grčke mitologije.

Bio je jedan od prvih srpskih postmodernista i već tokom studija ostvario je značajna dela koja su, između ostalih, obeležila njegov celokupan stvaralački opus „Tempora retenta" (1971), „Duo za klavir i orkestar" (1973), „Zvona", muzika za klavir (1974). Bavio se i muzikološkim radom, sredio je zaostavštinu svog dede, kompozitora i muzikologa Miloja Milojevića.

Iznenada je preminuo u Beogradu, 4. januara 2017. godine. U emisiji „Tempora retenta - Sećanje na Vlastimira Trajkovića" o kompozitoru, pedagogu, kolegi, dragom prijatelju govore: Neda Bebler, Ivana Stefanović, Ivana Trišić, Dragoljub Ilić, Miloš Trajković, Zorica Premate, Aleksandar Sedlar, Stanko Simić, Dragan Latinčić, Vladimir Gligorić, Natalija Mladenović.

Urednik emisije: Tamara Petković

repriza 04. novembar u 05:30, 11:30 i 17:30 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара