Beogradsko blago: Jelisaveta Načić

Samosvojna i autentična, novac za miraz potrošila je na obrazovanje u vreme kada je sedam procenata ženskog stanovništva u Srbiji bilo elementarno pismeno. Jedna je od prvih žena koje su na samom početku 20. veka studirale u Srbiji. Bila je i prva koja se zaposlila u beogradskoj opštini i time otvorila put zapošljavanju žena u javnom sektoru. Obeležila je graditeljstvo Beograda – mnogo je radila, stvarala i u mnogo čemu bila inovativna. Preživela je i logor u kome se udala za Albanca i tamo rodila ćerku.

Trajno sećanje na Jelisavetu Načić, prvu ženu arhitektu u Srbiji, i najpoznatiji deo njenog graditeljskog nasleđa predstavljaju Osnovna škola "Kralj Petar Prvi", Male barokne stepenice na Kalemegdanu, prve namenski zidane stambene zgrade na Balkanu koje se nalaze na Dorćolu i urbanističko rešenje Terazija.
O životu i stvaralaštvu ove izuzetne ličnosti za "Beogradsko blago" govore Dejan Ristić, istoričar, Bojana Ibrajter Gazibara, istoričarka umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i prof. dr Eva Vaništa Lazarević, profesorka na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара