Kvadratura kruga: Smilje

Već stotinama godina mnogi narodi koriste smilje u tradicionalnoj medicini i tu biljku nazivaju biljkom besmrtnosti. Ta tipično mediteranska biljka, koja voli sunce i kamen, od pre deset godina uspeva i u Srbiji. Mnogi su bili skeptični kada je pre jedne decenije Novica Šutić iz Gornje Mutnice kod Paraćina zasadio prve plantaže smilja ispod Rtnja. Ispostavilo se da to podneblje, zbog sudara mediteranske i kontinentalne klime i vulkanskog zemljišta i te kako odgovara smilju koje je na tom prostoru dalo izuzetan kvalitet.

Zahvaljujući Šutiću, koji smilje uzgaja na površini od 150 hektara, Srbija je postala jedan od tri najveća proizvođača organskog smilja u svetu.
Svu količinu ubranog smilja Šutić prerađuje u eterično ulje čija se cena po litru, na svetskom tržištu, kreće od 400 do 1.400 evra. Za jedan litar eteričnog ulja potrebno je od 500 do 1.000 kilograma svežeg smilja, a prinosi po hektaru su u proseku oko deset tona.
Smilje sadrži visok procenat kolagena i deluje protiv slobodnih radikala koji su glavni krivci za starenje kože tako da se ova biljka, koja deluje i protiv upala, koristi za regeneraciju kože. Koristi se i za lečenje respiratornih infekcija i reumatskih tegoba.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво