Trag u prostoru: Niti od snova – nakit

Uloga nakita kroz istoriju nikada se nije svodila samo na ulepšavanje. Nakit je bio i ostao simbol moći, prestiža i blagostanja.

Pojedini primerci, uz jasne oznake koje su gotovo redovno, izbijale u prvi plan, upotrebljavani su kao obeležje društvenog položaja, staleža, religiozne pripadnosti, kao i prelaznih i prolaznih statusa u toku životnog ciklusa pojedinca, a zlatu, srebru i dragom kamenju pripisivane su gotovo natprirodne moći.

Postoje mnogobrojne tehnike obrade metala. Filigran je možda jedna od najlepših. Ovom tehnikom je tokom vekova izrađivan nakit kao i ukrasni predmeti kojima se i danas divimo.

Sam naziv potiče od latinskih reči filum, što znači nit, i granum, što znači zrno. Da bi se neki ukrasni predmet ili nakit izradio u ovoj tehnici upotrebljava se srebrna, zlatna, a ređe i bakarna žica za komponovanje motiva. Niti žice se savijaju, upliću, međusobno spajaju i vezuju i tako se formira složen motiv koji može biti slobodan ili položen na metalnu podlogu. U Kraljevu smo pronašli jednog od vrhunskih majstora ovog umetniičkog zanata.

Ipak u današnje vreme retki su ti majstori, ili bolje reći umetnici zanata koji na našim prostorima lagano nestaje. Retki su oni koji imaju sposobnost da plemenitim metalima uliju dušu i prikažu davno zaboravljenu duhovnost, da oslonjeni na tradiciju odu i korak dalje. Upravo u Kragujevcu, jedan takav, nazovimo ga "alhemičar", svojim kreacijama i vizijama oduševljava srpsku, ali i evropsku javnost.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво