Читај ми!

Prvo i najstarije: Tragovi modernizacije Beograda, 12. epizoda

U mnogim oblastima, Beograd je u prošlosti bio pionir u Evropi pa čak i u svetu. I danas ima tragova koji ukazuju na taj, drugačiji stari Beograd. U dvanaestoj epizodi donosimo priču o prvim fenjerima i sijalicama u gradu a saznaćemo i kako su Beograđani reagovali na prvo javno osvetljenje.

Danas zvuči neverovatno, ali samo godinu dana nakon pronalaska, u Beogradu je zasijala prva sijalica.

Danas skoro svaka zgrada u Beogradu poseduje lift za prevoz putnika. U prošlosti postojali su i posebni liftovi za prevoz tereta. Istražili smo gde se u Beogradu nalazi najstariji lift koji još uvek radi i u koja zdanja su se ugrađivali prvi liftovi.

Bio je potreban skoro čitav vek od početka izgradnje centra grada da Beograd dobije i prvi soliter a saznaćete i zbog čega je još on značajan za naš grad.

Istorija bankarstva započela je oslobađanjem grada od turske vlasti. Danas postoji veliki broj banaka ali gde se nalazi najstarije zdanje koje bez prestanka posluje kao banka.

Stručni sagovornici koji će nam otkriti kako je Beograd postajao moderan grad su Dubravka Stojanović, Nenad Zrnić, Vladana Putnik Prica i Sonja Jerković.

Emisiju vodi Ratomir Veselinović, geograf i turistički vodič.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво