Читај ми!

RTS Lab: Naučna diplomatija

Povodom 29. maja, Dana srpske diplomatije, RTS Lab govori o naučnoj diplomatiji koja je formirana kroz transformaciju diplomatske prakse. O potrebi sveta za oblašću koja je formirana pod okriljem termina naučna diplomatija za RTS Lab govorio je prof. dr Darko Tanasković, filolog, orijentalista, prevodilac, pisac i diplomata.

Začeci srpske diplomatije sežu u srednjovekovnu Srbiju. Kroz istoriju, našu diplomatiju obeležili su prota Mateja Nenadović, Dimitrije Davidović, Ilija Garašanin, potom Branislav Nušić, Dučić i Rakić, Crnjanski i Andrić, Mihajlo Pupin i Slobodan Jovanović. Međutim, ako proširimo polje njenog delovanja, diplomatija prevazilazi veštinu pregovaranja i sofisticiranu politiku, pa su svojevrsne diplomate i poslenici kulture, umetnici, sportisti i naučnici.

Pioniri u razvoju naučne diplomatije bili su Švajcarci, a upravo je Švajcarska prepoznala i podržala istraživački rad srpskog naučnika Vladimira Cmiljanovića, jednog od naših naučnih diplomata. Razgovarali smo i sa autorima prve knjige koja se bavi naučnom diplomatijom.

Ove godine obeležava se 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana, ugostili smo japanologa Dragana Milenkovića, dugogodišnjeg dopisnika Tanjuga iz Japana. Videćete i Anastasiju Peković, prvu Srpkinju na japanskoj vazduhoplovnoj akademiji.

Emisiju je vodio Lazar Janović, urednik je Milena Vujović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се