Prvo i najstarije, 3. epizoda

Priče o Beogradu prate brojne nedoumice, pa nam često nije jasno koji su to objekti najstariji, koji su prvi parkovi u Beogradu, koji lift radi najduže u gradu… Informacije koje čujemo ponekad su u neskladu sa istorijskim činjenicama i rezultatima savremenih istraživanja.

Početkom maja, na kanalu RTS Nauka, počela je emisija „Prvo i najstarije", koja donosi jedan novi i drugačiji pogled na Beograd i na različite periode njegovog nastajanja. Emisija odgovara na pitanje koji su prvi, ali i najstariji objekti u Beogradu?

Emisija „Prvo i najstarije" sa stručnim sagovornicima istražuje prve objekte i fenomene u prestonici, zaviruje u zaboravljene i često zapuštene objekte naše urbane prošlosti. Baštini sećanje na jedno drugačije vreme i neke ljude koji su podizali Beograd. Cilj emisije je da sačuva od zaborava istorijske početke Beograda.

Teme zadiru u daleku, ali i ne tako davnu prošlost Beograda. Gledaoci će saznati gde je bio prvi gradski korzo, kako je i gde u Beogradu uplovio prvi srpski parobrod, kome je posvećena najstarija česma u gradu, kako su nastajale prve školske ustanove, gde se danas nalazi najstarija fabrika koja još uvek radi, gde se i dalje čuvaju primerci parnih mašina, kada je sagrađen najstariji verski objekat u gradu...

U emisiji je učestvovalo više od pedeset stručnih sagovornika iz sveta istorije, arheologije, istorije umetnosti, arhitekture, geografije, prostornog planiranja, šumarstva. Sagovornici su nesebično delili rezultate sopstvenih istraživanja iz određenih oblasti tako da neke od priča donose i ekskluzivne podatke koji do sada nisu objavljivani.

Emisiju vodi Ratomir Veselinović, geograf i turistički vodič.

Gledajte „Prvo i najstarije", svakog četvrtka u 21.35 na kanalu RTS Nauka.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи