RTS Lab: Noć istraživača

Zbog pandemije koja diktira uslove, jedanaesta Noć istraživača biće drugačija. Ipak, najveća naučna žurka u Srbiji neće izostati. A upravo su Noć istraživača i pitanje da li smo pali na ekološkom testu za vreme pandemije teme najnovije emisije RTS Lab.

Razvijanje nove dijagnostičke metode - biosenzora - moglo bi omoguciti rano otkrivanje raka debelog creva. Upravo na takvom projektu, pod nazivom SENSOGENE, rade istraživači sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Mali deo atmosfere i programa pripremljenog za Evropsku noć istraživača u naš studio doneće Nemanja Gavrilov sa Fakulteta za fizičku hemiju. Saznajemo šta su voćne baterije.

Papir, plastika, staklo i metal samo su neki od materijala koje ljudi svakodnevno koriste i odlažu u otpad koji ovako ili onako završi u prirodi, remeteći harmoniju ekosistema. O ovoj važnoj temi razgovaramo sa Kristinom Cvejanov, ekspert za odlaganje otpada, i Aleksandrom Gavrićem, predsednikom organizacije Animal Rescue Srbija.

Bačene rukavice i maske ugrožavaju podvodni živi svet, a posledice su najčešće smrtonosne. Više o ovoj temi u prilogu Đorđa Slavkovića.

Da li moda i zaštita životne sredine idu ruku pod ruku?

Saznaćete i kako izgleda prvi virtuelni rezervat - "Wild Immersion".

 

Budite sa nama u petak premijerno u 11.00 časova na kanalu RTS Nauka, a reprizni termini su u 17.00, 22.00, 2.00 i 8.00 sati ujutru.

Sve dosadašnje epizode dostupne su na internet platformi RTS Planeta.

 

Urednice emisije: Milena Vujović i Mirjana Nikolić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво