RTS Lab: Magazin

U najnovijoj emisiji RTS Lab videćete priloge koji su nastali tokom pandemije. Novinari najmlađe redakcije Radio-televizije Srbije bili su vredni, pa je kamera našeg tima stizala od Egipta do Švajcarske. Put od 30 kilometara od naseljenog dela Hurgade do doma pustinjskih nomada, iskusni Arapin pređe i za pola sata. Njihova svakodnevica, život bez struje, prečišćene vode i tehnoloških olakšica, prava je avantura za goste i turiste. Pod šator beduina u Egiptu zavirila je i kamera ekipe RTS Nauke, a više u priči Tijane Bajić.

Istraživačke laboratorije i farmaceutske kompanije širom sveta užurbano rade na pronalaženju vakcine protiv korona virusa. Vladimir Cmiljanović, srpski naučnik koji živi i radi u Švajcarskoj, sa svojim timom stručnjaka primenjuje najsavremeniju nauku u proizvodnji vakcina „novije generacije." Sa njim je razgovarala Jovana Vulinović.

U glavnom gradu Svete Gore, Kareji, ispred same kelije posvećene rođenju Presvete Bogorodice rasla je neobična loza. Karejski čokot. O njegovoj važnosti priča Kristina Erić.

Ma gde se nalazili i kojim god jezikom govorili, svuda u svetu sekunda isto traje i vreme nas povezuje na isti način. Svako je barem jednom pitao: "Koliko je sati"? Međutim, da nemamo sat ili kalendar, ne bismo mogli da odredimo kako i kojom brzinom vreme protiče. Više u priči Jovane Ćirković.

Omiljena poslastica - slasna, kremasta i ukusna čokolada.

Manje je poznato da može biti i lekovita, zato se bez griže savesti zasladite dok gledate prilog Jovane Arsić.

Mozak kontroliše i reguliše većinu naših vitalnih funkcija - disanje, vid, sluh, pamćenje... Ali da li koristimo sve kapacitete našeg najsloženijeg organa? Fenomen slepila, usled nedostatka pažnje, pomaže nam da bolje razumemo ovo pitanje. Više o ovoj temi u priči Sare Đorđević.

Pre pojave savremenih automobila, tačnije automobila koji imaju kompjuter, vozači su svoja vozila poboljšavali mehaničkim izmenama. Danas se ceo proces ostvaruje izmenom programa računara koji kontroliše rad celog automobila. Ovu temu istraživao je Lazar Janović. Znamo da je čitanje knjiga veoma važno, ali da li ste razmišljali o tome kako čitanje knjiga utiče na naš mozak? Saznajte u prilogu Aleksandre Todorović.

Premijera emisije RTS Lab je u 11.00 sati, reprizni termini su u 17.00, 22.00, 2.00 i 8.00 sati ujutru.

Sve dosadašnje epizode dostupne su na internet platformi RTS Planeta.

 

Urednice emisije: Milena Vujović i Mirjana Nikolić

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи