Kuća nauke Farmaceutski fakultet

Prvi predlog da se pri Velikoj školi u Beogradu otvori Farmaceutski odsek dalo je Apotekarsko društvo još 1896. godine. U to vreme farmaceutski kadar u Srbiji, školovao se u Beču, Pešti, Pragu i Gracu.

Međutim od tog predloga, moralo je da prođe više od četrdeset godina da bi se stekli uslovi za otvaranjem Farmaceutskog odseka na Medicinskom fakultetu. Bilo je to na dan Medicinskog fakulteta 24. oktobra 1939. godine, u uslovima kada je u Evropi već počeo Drugi svetski rat. Redovna nastava za prvih 129 studenata Farmaceutskog odseka započela je odmah, već 26. oktobra 1939. godine...

Drugi svetki rat ubrzo prekida rad na farmaceutskom odseku, međutim po završetku rata 7. septembra 1945. godine Savet farmaceutskog odseka je doneo odluku da se farmacija izdvoji od Medicinskog fakulteta i da se formira samostalan Farmaceutski fakultet.

Istorija beleži da je razvoj Farmaceutksog fakulteta pratio razvoj države u celini. Potrebe za unapređenjem nastave u novim modernim prostorijama postale su više nego neophodne, da bi posle brojnih peripetija, napokon bila otvorena, 31. maja 1991. godine nova zgrada Farmaceutskog fakulteta, u kojoj je nastava započela 1. oktobra 1991. godine. Od tada se intenzivno, pored razvoja odseka, katedri i nastave, na fakulteu odvija i vrlo aktivan i inovativan naučno-istraživački rad, koji ostvaruje i velika priznanja u svetu.

U emisiji učestvuju: prof dr Zorica Vujić, dekan; prof. dr Nada Kovačević, prorektor za nastavu BU; prof dr Katarina Nikolić; prof dr Miroslav Savić; prof. dr Snežana Savić; doc. dr Jelena Đuriš; prof. Dušanka Krajnović i doc dr Dragana Lakić.
Urednica i scenaristkinja je Olivera Kosić, konsultatkinja prof. dr Dragica Minić, voditeljka Dragana Daničić, rediteljka Milica Mitrović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво