Nauka 2018 Ivanjičko zdravstveno čudo

Iako je obolelom čoveku potrebno bar pet-šest sati putovanja i to pešice, na konju i autobusom, da bi iz udaljenih mesta opštine stigao u Ivanjicu, gde jedino ima lekara, ipak je ovaj kraj po zdravstvenim rezultatima ravan Švajcarskoj i Švedskoj - zvanično je objavljeno pre pola veka.

Kako je moguće da se od 1921. godine do 1970. godine u Ivanjici, uprkos siromaštvu, lošim uslovima života i bez puta postignu vrhunski zdravstveni rezultati? U to vreme, Ivanjica je bila veoma siromašna opština i sve što je postignuto, nije učinjeno velikim finansijskim sredstvima već isključivo velikim zalaganjem lekara.

Ova polusatna emisija posvećena je doktorima Boži i Dragoj Spasović i njihovim naslednicima koji se smatraju tvorcima zdravstvenog čuda u Ivanjici. Ovo je pravi primer kako se granice nauke pomeraju i saznanja primenjuju u praksi isključivo velikom požrtvovanošću, posvećenim radom, jasnim ciljem, entuzijazmom.

Ovaj izuzetan bračni bar Spasović i njuhovi naslednici koji su takođe bili lekari, brinuli su o zdravlju stanovništva ovoga kraja, preduzeli veoma konkretne mere od vakcinacije do sanitarne i higijenske zaštite, lečili meštane celog okruga ali uveli i preventivne mere i preglede. U skladu sa duhom tog vremena i tradicijom, i danas se u Ivanjici imena dr Božo i gospođa dr Draga Spasović ne spominju sedeći. Velika dela vremenom ne blede.

Urednica emisija je Marijana Vuk Mrđa, rediteljka Dragica Gačić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво