Nauka 2018 sreća, i deo

Da li ste Vi srećni? Postoji li uopšte sreća i da li je to subjektivan ili objektivan osećaj? Od čega zavisi Vaša sreća? Emisiju počinjemo rečenicom Duška Radovića da je neko danas presrećan što je našao mesto za parkiranje a da je neko nesrećan što mu se rodilo žensko dete i dalje istražujemo zašto je to velika istina, ima li nauka objašnjenje šta kome i koliko treba za sreću.

Neurolozi i endokrinolozi iznose argumente da sreća nije slučajnost. Kroz dve emisije Nauka 2018 Sreća bavili smo se pojmom sreće iz različitih uglova, više naučnih disciplina i tražili recept za sreću. Na naizgled jednostavna pitanja ko je srećan, šta nas čini srećnim, da li je krajnji cilj sreća... dobili smo najrazličitije odgovore. Istraživali smo šta je sreća u medicini, tehnologiji, biologiji, teologiji, književnosti, filmu... Donosimo naučno viđenje sreće, objašnjenja biohemijskih mehanizama na nivou ćelija i svesti, filozofske i psihološke teorije... za svakoga po nešto, za svakoga mogući recept za sreću.

U želji da svako pronađe svoju meru sreće, u emisija govore doc. dr Miloš Bajčetić specijalista histologije, doc. dr sc.med. Biserka Vukomanović Đurđević specijalista patologijije VMA, prim. dr Slobodan Simić specijalista psihijatrije, dr Aleksandar Vujošević specijalista psihijatrije, Janja Todorović književnica, prof. dr Dragan Povrenović profesor Tehnološko-metalurškog fakultet Univerziteta u Beogradu, Miloš Toljić student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, Margarita Milenković reiki master-učitelj, Nataša Jeremić trener za lični razvoj, viši fizioterapeuti Aleksandra Maksimović i Jadranka Vučković, dr Mihajlo Miša Nedeljković, profesor Oklahoma Univerziteta...

Iako je Kant sagledao da niko od nas nije toliko nesrećan kao što misli da jeste i nije toliko srećan kao što se nadao da će biti, ove emisije nude naučna saznanja koja nam mogu pomoći da budemo srećniji.

Urednica emisija je Marijana Vuk Mrđa, rediteljka Dragica Gačić.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се