Nauka u pokretu Hormoni i srednja životno doba

Napretkom medicine, nauke i tehnologije, životni vek žena se značajno produžio. U doba antičkog Rima žene su živele veoma kratko. Prosečan životni vek se procenjuje na 23 godine, tako da nisu ni stizale do menopauze - završetka reproduktivnog perioda - koji donosi brojne promene u telu i načunu života žene.

Međutim, stvari su se drastično promenile. Ljudski vek se iz godine u godinu produžava.
Žene u Srbiji žive oko 76 godina, kaže statistika. Što je kraće nego u drugim zemljama Zapadnog Balkala, ali je 10 godina duže nego u periodu od pre samo 60 godina. A tendencija produžavanja životnog veka se nastavlja.
Žena i muškarac u savremenom svetu drugačije sazrevaju i stare. Pomerena je starosna granica rađanja a neprestano se produžava i radni vek.
Oni koji su ranije smatrani starima sada se se svrstavaju u sredovečne i to prema podeli Svetske zdravstvene organizacije. Danas se srednje životno doba računa do 60-te godine, starije od 60-te do 80-te, a tek period posle 80-te godine se smatra starošću.
Ipak, biološki časovnik ljudskog organizma ne menja svoj rad. To znači da i kod žena i kod muškaraca oko 40-te dolazi do početka pada polnih hormona da bi se najveće promene dogodile oko 50-te godine, što kao posledicu nosi niz promena i mogućih oboljenja.
O izazovima srednjeg životnog doba, medicinskim znanjima i zdravstvenoj kulturi govori prof. dr Svetlana Vujović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Svetskog borda za menopauzu.

Urednica: Jelena Micić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво