Nauka u selu : Pametna poljoprivreda

Koliko vredi prava informacija u pravo vreme možda najbolje znaju oni koji rade u "fabrici pod otvorenim nebom". Koliko bi im bilo lakše ako bi znali koje seme i koje đubrivo treba upotrebiti ili kojim preparatom tretirati voće.

Danas je zahvaljujući IK tehnologiji moguće dobiti prave informacije u pravo vreme. A svaka od njih može doprineti kvalitetnijem prinosu, zaštiti useva ili zaštiti zdravlja i životne sredine. Pametna poljoprivreda koja primenjuje informaciono-komunikacione tehnologije predstavlja po mišljenju mnogih treću Zelenu revoluciju koja će doneti veće i kvalitetnije prinose, racionalizaciju procesa i smanjenje rizika u toku proizvodnje. U Sjedinjenim Američkim Državama procenat poljoprivrednih proizvođača koji koriste tehnologije pametne poljoprivrede kreće se u rasponu od 20-80%, dok je u Evropi ovaj udeo u rasponu od 0 do 24%.

Kako premostiti jaz između poljoprivrednih proizvođača i naučnika i iskoristiti veliki potencijal Informaciono-komunikacionih tehnologija?
Odgovor na ovo pitanje potražili smo u Institutu Biosens u Novom Sadu koji pripada evropskoj eliti u ovoj oblasti a pored toga u emisiji vam prenosimo iskustva poljoprivrednika koji u svojoj proizvodnji već koriste prednosti IK tehnologija.

Urednica emisije Aleksandra Šarković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво