Velikani: Dositej Obradović (1739-1811)

Dositej je, rečima Vuka Karadžića, "pervi spisatelj serbski koji je pokazao da je to sasvim različno: znati o kakvome poslu lijepo govoriti, i znati ga dobro i pametno raditi".

"Jezik je, po Dositeju, prvi dokaz zajedničkog korena, jedinstva i integracije južnoslovenskih naroda". Književni jezik nazvan slavjanoserpski korišćen je u to vreme znatno više od narodnog. Taj jezik navešće "zdravorazumskog prosvetitelja" Dositeja da prvi otpočne borbu za uvođenje narodnoga jezika u srpsku književnost, a srpski narod da "iz zaglavljene balkanske mračne, blatnjave ulice izvede na otvoren, svetao, savremen evropski put".

Dobro srpskog naroda on je video u opštem dobru čovečanstva, pa je isticao: "Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci. One sada na zemlji i na moru carstvuju, i premudre zakone daju... Želi i tvori drugima što si rad da i tebi drugi žele i tvore... Vospitanije mladosti, stvar je najnužnija i najpoleznija človeku na svetu, budući da od nje zavisi sva ova naša dobrota iliti sva zloća, sledovateljno i sva sreća iliti nesreća, koliko telesna toliko i duševna".

Čitava epoha od 1783. do 1811. mogla bi da se, u prosvetiteljskom smislu, nazove Dositejevim dobom. Na samrti Dositej je poručio: "Meni će preko mere plaćeno biti kad kogod od moga roda rekne, kada nada mnom zelena trava narasti: "Ovde ležu njegove srpske kosti! On je ljubio svoj rod! Večna mu pamet!"

Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво