Читај ми!

Velikani - Branislav Petronijević

Postoje tri sfere znanja u njegovom filozofskom sistemu: metafizička tj. čista filozofija, posredna tj. naučna filozofija i empirijska sfera tj. posebne nauke.

Teoriju diskretnog prostora i bića objašnjavao je ovako: "Biće se sastoji od konačnog broja kvalitativnih prostih tačaka, tj. od nedeljivih monada, a materija je skup takvih relativno nesvesnih monada. Saznanje ima poreklo u neposrednom iskustvu, gde su i empirijske činjenice, koje su racionalno nužne jer se ne mogu drukčije zamisliti nego onakve kakve jesu". Kratko se bavio i politikom jer, napisao je:: "I po porodičnoj tradiciji, i po svome uverenju u politici, uvek sam bio vanfrakcijski radikal, kome su u mladosti još bile bliske ideje Svetozara Markovića, Pere Todorovića i Jovana Skerlića".

Bio je i ostao veran idejama svog prijatelja Apisa. Zbog toga je, pod nerazjašnjenim okonostima, penzionisan. Da li se obistinjuje predskazanje: "U životu sadašnjosti i budućnosti čovečanstva, kao osnovni proces, vlada umereni pesimizam... Indiferentizam će rasti s prevlašću razuma nad emocijama... Najzad će zavladati transcendentni optimizam - maksimalno zadovoljstvo u svesti monada statičkog stadijuma sveta"...

Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво