Читај ми!

Velikani - Laza Kostić

Lazar Kostić-pesnik, diplomata, profesor, novinar...

Govorio je grčki, nemački, francuski, engleski, ruski, mađarski. Čitao je antičke književnike i filozofe, Homera, Eshila, Heraklita. Još su ga interesovali Dante, Gete, mitologija, estetika.

Postao je naš prvi šekspirolog. Preveo je neka Šekspirova dela na srpski. Bio je profesor, dramski pisac, pozorišni kritičar, esejista, novinar, politički buntovnik, diplomata, estetičar, filozof, ali pre svega pesnik... Stalno se nalazio u sukobu sa sredinom u kojoj je živeo. Niti je on shvatao sredinu, niti se sredina trudila da razume njega. Krupan, stasit, uvek doteran i obučen po najnovijoj modi, apolonski lep, prema okolini se ponekad odnosio sa neskrivenim prkosom. Zbog toga je često bio neshvaćen, usamljen i odbačen.
Kada je imao 50 godina, upoznao je devojku od 19, Lenku Dunđerski, ćerku svog dobrog prijatelja. Lenka je opčinjena slavnim pesnikom, a on njenom mladošću i lepotom. Shvatajući da je ta ljubav prosto nemoguća, pesnik beži u manastir Krušedol. Sa ženom odlazi u Veneciju, gde je posetio i crkvu Gospe od Spasa (Santa Maria dela Salute). Ispevaće istoimenu pesmu, možda najlepšu ikad napisanu na srpskom, godinu pre no što je umro u bečkom sanatorijumu...

Urednik serije i scenarista je Momir Karanović
Reditelj Ivan Popović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво