Istorija nauke: Todor Selesković

Ova epizoda posvećena je Todoru Seleskoviću (1856- 1901) inženjeru, projektantu fabrika i postrojenja, hidroelektričnih i parnih centrala, konstruktoru mašina i alata, prvom profesoru mehaničke tehnologije u Velikoj školi, i univerzitetskom profesoru mašinstva. Rodonačelnik proizvodnog mašinstva, bio je i prvi upravnik Beogradskog vodovoda i predsednik Udruženja inženjera Srbije.

U Saksoniji, odnosno Frankenbergu, završio je kurs mašinske struke, a potom i studije na Badenskoj politehnici.Diplomirani inženjer, prvi posao je dobio u fabrici municije „Lorenc", gde je izrađivao specijalne mašine i alate.Karijeru nije nastavio u Karlsrueu, tada vodećem gradu mašinske industrije, nego se odazvao apelu Kraljevine Srbije, upućenom sinovima u inostranstvu - da se vrate i pomognu izgradnju tek oslobođene otadžbine. U Srbiju je stigao 1881. godine, kada se uspostavljala vojna industrija u Kragujevcu, i u Vojnom zavodu počeo da organizuje i proizvodi municiju.

Lik konstruktrora, profesora, projektanta, agilnog borca za razvoj zemlje, „oživeo" je glumac Dragan Vučelić, a vreme u kojem je stvarao: kostimograf Biljana Mihailović, garderober Nataša Živković, šminker Jana Nanović, scenograf Mirjana Andrejević, rekviziter i statista Boris Savić, a reditelj je Ivan Milanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се