Beogradsko proleće 1988 – retrospektiva

Pred gledaocima programa RTS Muzika je snimak direktnog prenosa koncerta održanog u maju 1988. godine u Domu sindikata, na kojem su izvedeni najveći dotadašnji hitovi sa festivala Beogradsko proleće.

Prvo Beogradsko proleće održano je 1961. godine u Domu sindikata. Na ovom velikom jugoslovenskom festivalu, domaće zabavne muzike, godinama su učestvovali najznačajniji i najpoznatiji jugoslovenski kompozitori i izvođači ovog muzičkog žanra. U početku festival je trajao tri dana, prva dva dana su bila polufinalna, a finalne večeri, proglašavani su pobednici u više kategorija. Do polovine sedamdesetih, svaka kompozicija se izvodila u dve verzije, sa dva različita izvođača i dva različita orkestra. Kompozicije su izvođene uživo uz direktan radio i TV prenos, a izvođače su godinama pratili Revijski orkestar RTV Beograd, koji je bio sastavljen od džez orkestra i gudačkog orkestra Radio Beograda. Orkestrom su dugo godina upravljali naši legendarni dirigenti Vojislav Bubiša Simić i Ilija Baćko Genić. U toku svog postojanja, Festival se širio u muzičko-programskom smislu, pa su se od 1971. godine organizovale takmičarske večeri novih gradskih pesama i romansi i dečije zabavne muzike. Organizator ovog velikog jugoslovenskog festivala, bilo je Udruženje muzičara džeza i zabavne muzike Srbije, uz veliku pomoć Radio Televizije Beograd.
Učestvuju: Dušan Jakšić, Tihomir Petrović, Mirjana Beširević, Senka Veletanlić, Đorđe Marjanović, Bisera Veletanlić, Boba Stefanović, Arsen Dedić, Lidija Kodrič, Dragan Mijalkovski, Zoran Leković, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Anica Zubović, Maja Odžaklijevska, Krsta Petrović, Leo Martin; Džez orkestar RTB, dirigent Zvonimir Skerl i Vojislav Simić; muzički urednik Miljenko Pečnik; voditelji Miloje Orlović i Mersiha Čolaković.

Reditelj Jovan Ristić, urednik Vanja Lesić
Premijerno emitovano 26.5.1988, Zabavno rekreativni program

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво