Читај ми!

Muzzik video 2020 – 11. emisija, režija

Adria Muzzik Video Awards predstavlja festival kratkog muzičkog filma, muzičko-filmsku manifestaciju koja ima za cilj da predstavi i podstakne razvoj muzičke industrije, filmske i video produkcije u regionu.

Nakon pregleda nominovanih spotova u svim kategorijama, čini se kako bi skoro svi mogli i da se nadju u nominaciji za najbolju režiju. Ova činjenica je učinila još težim posao selekcionom žiriju u najvažnijoj esnafskoj kategoriji festivala kratkog muzičkog filma AMVA 2020.

„Ne vidim te od dima", je video spot koji nosi iskorak u karijeri beogradskog sastava Vizelj, koji na žalost, iz poznatih razloga, nije potvrdjen na koncertima. Vojko V. je u protekle tri godine jedno od najvećih osvežnja na sceni, koji je redefinisao razvoj repa kao žanra, Video singl „Moja lipa" to dokazuje. Da region funkcioniše kao jedinstveno tržiše pokazuju agilni izdavči koji povezuju scenu. Tako i album beogradskog benda Gazorpazorp objavljuje slovenački izdavač, na kome se nalazi pesma El Matador. Odlično režirana filmska priča na pravi način simboliše "fight" koji čeka svaki bend koji želi poziciju na regionalnoj sceni. 8 miliona pregleda sigurno je doneo i video spot pesmi "Nisi više moja bol", koju je napisao Giboni. Reditelj spota "Pristanište" je verovatno najtačniji način vizuelzovao energiju i estetski stav koji nosi E-play, jedan najvažnijih beogradskih bendova iz 21. veka. Ovaj vek govorimo. Nakon pregleda blizu 1.000 video klipova selekcionom žiriju se rad isplatio jer je u užoj selekciji imao prilike da uživa u duhovitosti, ironiji, britkim komentarima stvarnosti i naravno kvalitenim kratkim muzičkim filmovima.
Ajs Nigucci (Ajs Nigrutin) je u duhovitom, ironičnom spotu "Abu Dabi" opisao muke selekcionog žirija. Aleuandro Buendija (još jedan alter ego Saše Antića) u spotu "Gang bang 2020" se bavi preispitivanjem sudbine člana nekada vrlo uspešnog sastava pritisnutog okolnostima u okrutnom sevtu muziče industrije. Humor, ironija i precizno seciranje muka "običnog čovika" u modernim vremenima je su alati Vojka V. kao i autora video single "Kako to". Da su i veterani i dalje spremni da prate zahteve reditelja spremni pokazuju, udruženo Edo Maajka i Dino Šaran u videu "Otrov" koji govori o ličnim preispitivanjima. Iako bi se reklo da je Sajsi MC suviše mlada da bi sećala 80-tih, u vintage 4:3 tv singlu "Jugo dete" daje svoj komentar "zlatnih" godina, kao i uvek uvijen u finu ironiju. Autori spota "I dalje" su konačno Sassju vratili u rodni grad Tuzlu, i to u trenutku nove stvarnosti, koja sa ulica briše prolaznike (na žalost ne radi se efektima u post produkciji). "Definicija MC-ja je video singl koji na najbolji način opisuje stav i rad Smoke Mardeljana. A iz Istre nam stiže crossower hip hop band Tacoor (kao prvi izvodjač ovog žanra iz ovih krajeva), sa atraktivnim video singlom sa prvog albuma "Ruke gore". Cache & Djavo u kolaboraciji sa Kruševac getom sa video singlom "Brate moj" probijaju bendovima iz centralne Srbije put ka regionalnoj sceni. I na kraju selekcije se nalazi "Pravi rep", video spot o retrospektivi karijere Coby-ja, koji dokazuje da svaki video spot živi svoj život, bez obzira na opus autora.

Ne propustite priliku da sagledate regionalnu scenu kroz serijal "Muzzik video 2020", i glasate za video spotove koji vam se posebno svidjaju na linku amva.muzzik.tv.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво