Čitaj mi!

Studio 6 - Viguela

Ansambl koji svoju tradiciju prenosi sa mnogo žara i tačnosti, nastupa već 30 godina održavajući muziku svog kraja živom.

Članovi sastava Viguela dolaze iz La Manče, južnog dela Iberijskog platoa, iz srca Španije, pejzaža iz koga potiče najveći heroj književnog sveta - Servantesov vitez Don Kihot.

Nastupali su po celoj Španiji, ali i u Engleskoj na poziv Bi-Bi-Sija, na brojnim muzičkim festivalima u Portugaliji, Norveškoj, Švedskoj, Mađarskoj, Nemačkoj i uopšte u Evropi. Huan

Antonio Tores i njegova sestra Karmen osnovali su grupu koja je iskreno posvećena tradicionalnoj muzici i izvođaštvu, priznajući da su na njihov izbor uticale porodica i ljubav prema muzici, koja se u okviru više generacija brižljivo negovala. Zahvaljujući starijim ljudima iz svog kraja, uspeli su da sačuvaju oralnu tradiciju i interpretiraju je na autentičan način, spasavajući je od zaborava.

Oni izvode hote, segedilje i fandango, tri bazična muzička stila plesova Iberijskog poluostrva, koji su komunikativni i uzbudljivi, a naučiti osnove ovih igara i muzike znači vežbati slušanje i komunikaciju, kao ključne aspekte umetničke forme koja u sebi sadrži nijanse i nepredvidivosti ljudskih emocija.

Autorsko urednički tim: Nevena Popović, Ivana Neimarević, Ksenija Stevanović
Režija: Ivan Milanović
Dizajn zvuka: Zoran Marić