Читај ми!

TV feljton-Intimno o književnosti

Kulturno-obrazovni program i Redakcija za kulturu RTS emituju emisiju „Intimno o književnosti" u produkciji Srpskog PEN centra. Srpski PEN centar nastao je pre osamdeset i sedam godina, 1926. godine, a emisija je presek najvećih dometa srpske književnosti prošlog veka.

Deset najznačajnijih savremenih pisaca, govori o deset najvećih velikana srpske književnosti 20. veka. Iako su među njima univerzitetski profesori, kritičari, esejisti, svako od njih daje notu intimnosti, osobenu, ličnu vezu sa drugim umetnikom, osvetljavajući na taj način duhovni kapital koji je nasledio. O Ivu Andriću govori - Mihajlo Pantić, Isidori Sekulić - Vida Ognjenović, Meši Selimoviću - Milisav Savić, Vasku Popi - Vladimir Kopicl, Aleksandru Tišmi - Laslo Blašković, Borislavu Pekiću - Dragan Velikić, Miloradu Paviću - Vladimir Pištalo, Danilu Kišu - Vava Petković, Stevanu Raičkoviću - Voja Karanović, Milošu Crnjanskom - Goran Petrović.

Gledaoci će imati priliku da vide vizuelni zapis razgovora sa svakim književnikom (osim sa Isidorom Sekulić, jer, na žalost, ne postoji), kao i kratki film, snimljen tridesetih godina, na XI kongresu Svetskog PEN centra u Dubrovniku, u kome se pisci iz celog sveta skupljaju ispred Kneževog dvora.

Scenarista Vuk Ršumović i reditelj i montažer Mateja Rackov, autori su emisije koja podseća da je srpsko književno nasleđe 20. veka - veliko, bogato, živo i inspirativno.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво