Читај ми!

Međutim-Mansarda na Neimaru

Ni mesec dana pošto je, 24. decembra 2009, proslavio stoti rođendan, u Beogradu je preminuo dr Marko Anaf, profesor Medicinskog fakulteta u penziji.

Beogradska "Prosveta" je 1985. objavila knjigu dr Anafa Tajna mansarde na Neimaru, dragoceno svedočanstvo o dramatičnim zbivanjima u jednoj kući na Neimaru. Po tragu stranica te knjige Feliks Pašić je, u svojoj seriji Međutim, snimio emisiju koja je prikazana u februaru 1986. U porodičnoj kući u Ulici Kraljevića Tomislava broj 73 (posle rata ulici Internacionalnih brigada), poglavito na njenoj mansardi, dr Marko Anaf je, sa majkom i suprugom, proveo sve vreme okupacije. Tu su, pre i tokom rata, držane sednice Pokrajinskog komiteta Komunističke partije za Srbiju, kuća je služila kao pribežište mnogim istaknutim komunistima. Između ostalog, u njoj je bila smeštena priručna partijska štamparija, u njoj su se sastajali Milovan Đilas, Aleksandar Ranković, Spasenija Babović, Mitra Mitrović, Blagoje Nešković.

Dr Marko Anaf svedoči o jednoj ljudskoj drami ili, kako sam veli, "drami nekolicine ljudi povezanih delom rodbinskom vezom, a i sudbinskom igrom, koja se, iako tragična po mnoge njene podstanare, a krajnje dramatična po njene stanare, završila bez žrtava". Pre svega, dr Anaf objašnjava kako su uspeli da ostanu neotkriveni on i njegova (jevrejska) porodica i svi ilegalci koji su prolazili kroz kuću ili se skrivali u skloništu na mansardi.

U emisiji svedoče: dr Marko Anaf, dr Slavka Morić-Petrović, dr Ljubinka Milosavljević. Specijalno za snimanje ove emisije maketu kuće, sa duplim zidovima i tajnim skloništem izradio je Milan Tasić.
- Učesnici: dr Marko Anaf, dr Slavka Morić-Petrović, dr Ljubinka Milosavljević
- Scenarista i urednik Feliks Pašić, reditelj Žarko Dragojević
- Premijerno emitovano 01.02.1986, Redakcija programa iz kulture, urednica Zora Korać

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво