Читај ми!

Karavan - Resava 01

Resava je poznata kao reka ali ujedno se tako zove i cela oblast u Srbiji. Reka Resava nastaje na istočnim padinama planine Beljanice, ulivanjem i spajanjem mngobrojnih potoka.

Ekipa Karavana boravila je tamo u proleće pa su svedočili pojavi kada reka nosi beličaste rese koje padaju sa drveća u planinskom toku, a po kojima je sama dobila ime Resava. Ovaj ceo kraj prepun je podzemnih kanala i pećina, a ima i onih plitkih, na površini, vidljivih golim okom... Srednjim tokom reke nailazi se na srednjevokvni grad Resavu, koji je podigao depot Stefan Lazarević početkom 15. veka. Ovaj grad je imao 11 kula i bio je direktnim putem povezan sa Beogradom. Pored prvenstveno vojne i odbranbene svrhe koju je utvđeni grad tada imao, jedan od najvećih dometa bila je to što se ovde razvio i centar pismenosti, do koje je Lazareviću bilo vrlo stalo. Termin 'resavska škola' u naše vreme ima veoma loše značenje, ali ono od čega je nastao imalo je predznak vrhunske kulture i koristilo se kao oznaka kvaliteta ne samo u našoj tadašnjoj državi već i šire, a vezano je upravo za ovaj srednjevekovni srpski centar. Deo ovog kompleksa je i crkva Manasija sa posebno bogatom i vrlo interesantnom istorijom koja se u današnjoj emisiji izdvaja. Gledaoci će čuti i o pećini vezanoj za ovaj kompleks za koji postoje dve priče: jedni veruju da je tu sakriveno blago depota Stefana ali drugi veruju da je bliže istini priča po kojoj je tu, duboko u pećini sa tragovima zidanja vrelim krečom, bio karantin gde su smeštani bolesnici...

Ekipa Karavana tokom ovog boravka snimila je i čudo prirode - Resavsku pećinu koja i na crno-belim snimcima Televizije Beograd, načinjenih sedamdesetih, gledaoce ostavlja bez daha i dan danas. 

Autor i urednik Milan Kovačević - Premijerno emitovano 16.09.1974; Redakcija dokumentarnog programa

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара