Читај ми!

Umetničko veče-Ričard Barton

Ričard Barton (1925-1984) je bio pozorišni i filmski glumac, velškog porekla. Iako je bio glumac raskošnog talenta, njegov rad u pozorištu i na filmu, često je bio u senci njegovog privatnog života koji je za medije bio ponekad mnogo više interesantnija tema o kojoj bi pisali i izveštavali.

Ova emisija TV Beograd, snimljena je dve sedmice nakon smrti Ričarda Bartona, u avgustu 1984. godine. Bila je to prilika da se oda počast jednom izvanrednom glumcu ali i čoveku čija priroda i karakter su često bili u suprotnosti sa ulogama koje je tako maestralno odigrao i u pozorištu i na filmu. O Ričardu Bartonu i njegovoj karijeri koja je bila posebna i zbog toga što je na filmu oživljavao junake planetarno poznatih pozorišnih komada, u emisiji su govorili Ljuba Tadić, legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta, kritičar Ana Jovanović i novinar Milan Vlajčić. Naravno, tu je i priča o filmu „Sutjeska" reditelja Stipe Delića, snimljenog 1973. godine, jednom od najgrandioznijih i najskupljih filmskih projekata jugoslovenske kinematografije, u kojem je Ričard Barton igrao Josipa Broza Tita, a Ljuba Tadić narodnog heroja Savu Kovačevića.

Razgovor u studiju, prate i inserti iz „Sutjeske", kao i drugih filmova u kojima je Ričard Barton odigrao briljantne role (Princ glumaca, Ukroćena goropad...). Tu su i snimci i fotografije načinjeni u pauzi snimanja filma „Sutjeska", kada su Ričard Barton i njegova supruga, glumica Elizabet Tejlor, bili gosti druga Tita i njegove supruge drugarice Jovanke.

U emisiji se mogu čuti i zanimljivosti koje su obeležile karijeru Ričarda Bartona, poput one da je sedam puta bio nominovan za Oskara ali da nijednog nije dobio. Iako neopravdano zakinut kada je reč o filmskim i pozorišnim priznanjima, Ričard Barton je bio glumac i umetnik, koji je uspeo, kako je to kazao Ljuba Tadić, da sve svoje gubitke iz života pretvori u dobitke na sceni.

Autor Slobodan Novaković
Urednica Zora Korać
Proizvedeno 1984. godine

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво