Bela knjiga - Indira Gandi

Jedna od ličnosti koja je nesumnjivo obeležila svetsku političku scenu u 20. veku, bila je Indira Prijadaršini Gandi (1917-1984), prva žena premijer Indije i to u dva mandata i jedna od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih, čije je delovanje bilo usmereno na nacionalne borbe za nezavisnost, iskorenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj i suprotstavljanje kolonijalizmu, imperijalizmu i neokolonijalizmu. Pokret je predstavljao 55 odsto stanovništva planete, većinu vlada na svetu i skoro dve trećine članica Ujedinjenih nacija.

Bivša SFRJ, Indija i Egipat bile su važne članice Pokreta nesvrstanih i njihova međusobna saradnja bila je jaka i intenzivna. Indira Gandi je u svojestvu premijerke Indije četiri puta posetila Beograd. Poslednji dolazak bio je na sahranu predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Ostala je zapamćena izjava Indire Gandi da joj je deda jednom rekao: „postoje dva tipa ljudi: oni koji delaju i oni koji uzimaju zaslugu. Potrudi se da budeš u prvoj grupi. Tamo je mnogo manja konkurencija".

Indira Gandi je o svom životu, političkoj karijeri i Indiji govorila za Televiziju Beograd, 1973. godine.
Urednik Borivoje Mirković, reditelj Miloš Sefanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво