Bela knjiga -Indira Gandi

Jedna od ličnosti koja je nesumnjivo obeležila svetsku političku scenu u 20. veku, bila je Indira Prijadaršini Gandi (1917-1984), prva žena premijer Indije i to u dva mandata i jedna od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih, čije je delovanje bilo usmereno na nacionalne borbe za nezavisnost, iskorenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj i suprotstavljanje kolonijalizmu, imperijalizmu i neokolonijalizmu. Pokret je predstavljao 55 odsto stanovništva planete, većinu vlada na svetu i skoro dve trećine članica Ujedinjenih nacija.

Bivša SFRJ, Indija i Egipat bile su važne članice Pokreta nesvrstanih i njihova međusobna saradnja bila je jaka i intenzivna. Indira Gandi je u svojestvu premijerke Indije četiri puta posetila Beograd. Poslednji dolazak bio je na sahranu predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Ostala je zapamćena izjava Indire Gandi da joj je deda jednom rekao: „postoje dva tipa ljudi: oni koji delaju i oni koji uzimaju zaslugu. Potrudi se da budeš u prvoj grupi. Tamo je mnogo manja konkurencija".

Indira Gandi je o svom životu, političkoj karijeri i Indiji govorila za Televiziju Beograd, 1973. godine.

Urednik Borivoje Mirković, reditelj Miloš Sefanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се