Читај ми!

Povratak zvezdama- Zlatni debitanti

Neke činjenice su neosporne. Jedna od njih je, da sport ne zna za granice i da lako uklanja svaku prepreku na putu ka ljudima, bez obzira u kom delu sveta ti ljudi žive i kojim jezikom govore. Među ljubiteljima sporta ima i starijih, ima i mlađih. Programski arhiv RTS-a, prve podseća a drugima daje priliku da saznaju šta se u sportu dešavalo u vreme kada su bili mali ili možda još i nisu bili rođeni.

Ova emisija posvećena je uspesima rukometne reprezentacije nekadašnje Jugoslavije, sa posebnim osvrtom na trijumf na Olimpijskim igrama u Minhenu (1972) , gde su osvojili zlatnu medalju.

Do finala takmičenja na Olimpijadi , kada su pobedili selekciju Čehoslovačke, najbolji rukometaši Jugoslavije, slavili su i u svim duelima koji su prethodili toj zlatnoj završnici-protiv ekipa Japana, Amerike, Mađarske, SR Nemačke i Rumunije.

O toj medalji za pamćenje, pred kamerama TV Beograd govorili su oni koji su je i osvojili-rukometaši Milan Lazarević, Branislav Pokrajac, Hrvoje Horvat, Đorđe Lavrnić i Abas Arslanagić.

Taj 10. septembar 1972. godine, kada su se rukometaši u Minhenu okitili zlatom, bio je dan za medalje jugoslovenskih sportista na Olimpijadi. Bokser Mate Parlov je osvojio zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji, rvači Josip Čorak i Milan Nenadić, osvojili su srebrnu, odnosno bronzanu medalju. Bronzano odličje osvojio je i bokser Zvonimir Vujin.

Olimpijske igre u Minhenu su druga olimpijada na kojoj je odigran rukomet, i to samo muški turnir. Prvi put je rukomet (muški turnir) odigran na Olimpijadi u Berlinu 1936. godine, nakon čega je usledila pauza duga 36 godina. Prvi ženski rukometni turnir na Olimpijadi, održan je u Montrealu 1976. godine.

Uživajte u sportskom vremeplovu!

Reditelj Mića Milošević, proizvedeno 1973. godine
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво