Pokretne slike -Miloš Forman

Svetsku kinematografiju 20. i 21. veka obeležili su filmovi Miloša Formana (1932-2018), češkog i američkog režisera, scenariste, glumca i profesora.

Miloš Forman boravio je u Beogradu 1987. godine, kada je bio gost FEST-a. Tada je dao intervju za našu televiziju. U razgovoru sa Dinkom Tucakovićem (1960-2013), rediteljem, scenaristom i filmskim kritičarem, Forman je govorio o svom životu i radu. Emisija obiluje insertima iz Formanovih filmova, počev od ostvarenja „Konkurs", iz 1963, pa sve do „Leta iznad kukavičjeg gnezda" (1975), za koji je dobio Oskara, u kategoriji najbolji reditelj. Taj film, uz „Dogodilo se jedne noći" (1934) i „Kad jaganjci utihnu" (1991), jedino je ostvarenje koje je osvojilo Oskare u svih pet glavnih kategorija. Tu je i odlomak iz filma „Kosa" iz 1979. godine kojim je Forman dao omaž sociopolitičkom konfliktu u SAD- znak protivljenja ratu u Vijetnamu. Film je naišao na odlične kritike i iste godine je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu. Forman je pet godina kasnije, ljubitelje sedme umetnosti oduševio ostvarenjem „Amadeus". Taj film je osvojio osam Oskara, uključujući i one za najbolji film i glavnu mušku ulogu, a ukupno je sakupio 32 nagrade na festivalima širom sveta.

Miloš Forman režirao je 19 igranih filmova, za 13 je napisao scenario, oprobao se i kao glumac i producent.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima (Češka), 1997. godine, dobio je Nagradu Kristalni globus za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се