Drugi vek-Miljen Kljaković Kreka

Naš čuveni filmski scenograf Miljen Kljaković poznat i pod umetničkim nadimkom „Kreka" jedan je od naših najcenjenijih filmskih stvaralaca u inostranstvu.

Na filmsku scenu stupio je sa predstavnicima Praške škole (Marković, Karanovič, Paskaljević, Kusturica...), s kojima je išao iz filma u film sve dok nije počeo da sarađuje sa francuskom producentkinjom Klodi Osar koja ga je posle rada na jednoj reklami angažovala da radi scenografiju za Delikatesnu radnju koja je Kreki donela „Feliksa" i „Cezara" i otvorila mu vrata svetskog filma. On već duže vreme radi za velike filmske produkcije koje zahtevaju impozantne i maštovite scenografije epohe i žanra poput Tajnog prolaza u kome je sagradio Veneciju u Luksemburgu, Nomada (velelepni dvorac u kazahstanskoj stepi) ili Gutača grehova koji je obeležio izvanrednim sakralnim objektima.

Bio je nominovan za nagradu EMI za film , a jedan od najznačajnijih mu je rad u naučnofantastičnoj televizijskoj seriji Dina- Frenka Herberta. Kod nas je dao izuzetan umetnički doprinos filmu Sveti Georgije ubiva aždahu. Sarađivao je sa svetski poznatim snimateljima poput Vitorija Storara, Darijuša Konđija, Metjua F. Leonetija i drugih.
U emisiji o filmu Drugi vek Miljen Kljaković govori o saradnji u lancu reditelj-scenograf-snimatelj, o uticaju tehnologija na kreativnost, o svom načinu pripremanja za snimanje, kao i o izazovima posebne vrste kakva je bila Delikatesna radnja, o drugom licu njegovog čuvenog osmeha i o činjenici sa kojom svaki scenograf mora da se pomiri. A to je, da po završetku snimanja - scenografije odlaze na lomaču.

Urednik i autor emisije je Nebojša Popović, a reditelj Vladimir Momčilović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво