Ostavština za budućnost -Mira Alečković

„Pesnik ne može da bude pesnik dana, jer to onda nije pesnik. Pesnik mora da misli o sudbini zemlje, pesnik mora da se bori za čovečnost, mora da se opire birokratiji i svim mogućim stegama. Ne sme se zato proglašavati za nepoželjnog ni za pobunjenog protiv nekih ideala. Naprotiv. To je pobuna za ideale da se oni brže ostvare“, rekla je Mira Alečković (1924-2008) jedna od naših najpoznatijih pesnikinja i književnica, u intervju koji je za TV Beograd dala 1984. godine.

Milivoje Begenešić razgovarao je sa Mirom Alečković u njenom stanu u blizini Crkve Svetog Marka. Mira Alečković je govorila o svom detinjstvu, prvim stihovima, ljubavi prema francuskoj i ruskoj poeziji, početku Drugog svetskog rata i svojoj generaciji koja se borila za slobodu zemlje, zatim o prijateljstvu sa, kako je kazala, „našom najvećom pesnikinjom" Desankom Maksimović, brojnim putovanjima, susretima sa poznatim piscima, intelektualcima i političarima tog vremena...

Stvaralački opus Mire Alečković predstavljaju 53 knjige poezije i proze za decu i odrasle (oko 30 za decu, i oko 20 za odrasle). Njena dela prevedena su na 20 jezika. Dobila je brojne društene i kulturne nagrade u zemlji, ali i van nje. Od francuske vlade dobila je orden Oficir Legije časti i orden Vitez Legije časti, kao i Orden Oficir umetnosti i literature tamošnjeg Ministarstva kulture.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво