Paleta kulturnog nasleđa- Jovanka Broz u boji

Jovanka Broz, rođena Budisavljević (1924–2013) bila je prva dama Jugoslavije i supruga  predsednika SFRJ Josipa Broza Tita od 1952. do 1980. godine, borac NOB-a, potpukovnik JNA, nosilac Partizanske spomenice, dva Ordena za hrabrost i mnogih drugih mirnodopskih jugoslovenskih i međunarodnih priznanja.

Osim toga, Jovanka Broz je bila prva dama Pokreta nesvrstanih, modna ikona i kulturni i modni diplomata SFRJ par ekselans.

Predsednički par brižljivo je birao kod svoje odeće koji je prenosio poruke i gradio javni identitet bračnog para Broz, ali i nove Jugoslavije, njene ideologije i politike. Iako su bili na čelu socijalističke zemlje, glamur, luksuz i sjaj kao životni stil svrstavao je Tita i Jovanku u ravnopravan položaj sa ostalim svetskim liderima i kulturnom elitom, a način odevanja, prilikom državnih susreta, bio je regulisan protokolom SFRJ ili zemlje domaćina.

Jovanka Broz je pratila svetske modne trendove, ali je izgradila lični, monumentalni stil svedenih linija, prefinjen i glamurozan, prepoznatljiv po odeći krojenoj uz telo, otvorenog dekoltea, naglašenog struka, sa skupocenim ali decentnim nakitom, crvenim ružom i karakterističnom frizurom.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво