Kvadratura kruga-Muzika sveta

Kolekciju od 400 instrumenata iz celog sveta poseduje Dule Resavac iz Despotovca. Gotovo svaki od tih instrumenata ima svoju istoriju i svoju priču.

Kahon je instrument nastao iz nužde, bunta i prkosa afričkih robova koje su španski osvajači sa sobom poveli u Latinsku Ameriku. Šezdesetih godina prošlog veka Pako de Lusija iskoristio je taj insturment za flamengo i od tada je on tražen među muzičarima.

Resavac u svojoj kolekciji ima i preteču gitare, zatim balaton, preteču svih ksilofona, ali i instrumente koji oponašaju zvuke iz prirode i vremenske nepogode, kao što je, na primer, udar groma.

U zbirci Resavca nisu samo arhaični instrumenti već i oni moderni kao što je duklar, instrument nastao kombinacijom duduka i klarineta, kao i futurijaru, futuristički instrument koji je ovaj muzičar i kolekcionar dobio na poklon od čuvenog sibirskog multiinstrumentaliste Nadašine.

Izložbu pod nazivom "Muzika sveta" na kojoj su prikazani svi ti instrumenti već je videlo nekoliko gradova u Resavi i Pomoravlju, a nju prati i istoimeni koncert.
Dule Resavac svira 15 instrumenata, piše pesme, komponuje i peva, a nedavno mu je izašao novi album "Priče iz podsvesti" u izdanju PGP RTS.

Resavac je nastupao na brojnim festivalima u Švajcarskoj, Austriji i Italiji, a domaća publika ga posebno pamti sa nastupa na "Nišvilu".

Resavac potiče iz porodice u kojoj stasava već peta generacija muzičara. Njegovi deda i baba bili su u orkestru Janike Balaža, a otac Aleksandar je završio Muzičku školu "Mokranjac" u Beogradu i svira saksofon, klarinet i harmoniku.

Resavac neguje srpsku, tradicionalnu etno-muziku koju osavremenjuje novim zvucima kako bi je na taj način što više približio svetu.

Urednik: Branko Stanković

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара