Ekskluzivno sa Mirom Adanjom Polak-Postoji li zaštita od mafije, Vinćenco Kontičelo

Vinćenca Kontičela upoznala sam u vreme kada je svet brujao o čoveku koji je člana mafije označio u sudnici i na njega pokazao prstom. Tražio mu je reket, a on odbio da plati. Tada nisam znala da ću njegovu borbu protiv mafije nastaviti da pratim.

Vinćenco Kontičelo danas je zaštićeni svedok - bez policijske zaštite. Njega više ne čuvaju...
Kada se odlučio da progovori nije ni slutio u kojoj će se situaciji naći. Na osnovu njegovog svedočenja - više članova mafije je uhapšeno, a danas posle više godina u zatvoru - svi oni su na slobodi. Od tada Vinćenco Kontičelo ne spava mirno. Karabinjeri su ga na samom početku čuvali sa mašinkama i šetali po krovu njegove kuće. Njegova kuća u Palermu tada je bila i pod video-nadzorom.

Danas je Vinćenco na nepoznatoj adresi u Rimu, u stanu svog prijatelja, i ne može da ide u svoj rodni grad. Više nema policijsku zaštitu, i to sada kada mu je najpotrebnija.

U svom burnom životu nije se ničega plašio. Umirao je - kako kaže - bar dva puta. Ali sada se oseća kao pokretna meta. Kontičelo više nije komandant svog života. On zna da mafija ne oprašta i da uzvraća udarac.

U susretu sa italijanskim senatorom Pjetrom Grasom, koji je bio i nacionalni tužilac za borbu protiv mafije i poznaje slučaj Vinćenca Kontičela, saznajemo i njegovo lično iskustvo koje kazuje da je borba protiv mafije dugotrajna, naporna i teška.
Ispovest Vinćenca Kontičela retka je i poučna.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво