Srpska princeza Ana Jakšić-Istorijska uloga ženskih potomaka Stefana i Dmitra Jakšića 2.epizoda

Posle prve epizode "Plemićka porodica Jakšić", o poreklu Ane Jakšić, o Jakšićima, poznatoj plemićkoj porodici iz vremena srpske despotovine, a potom i pripadnicima ugarskog plemstva, nastavlja se priča o putu Ane Jakšić do ruskog dvora.

Druga epizoda posvećena je istorijskoj ulozi ženskih potomaka Stefana i Dmitra Jakšića. Neveste iz plemićke porodice Jakšića odlazile su u ugledne vlastelinske i vladarske kuće. Tako su Jakšići bili povezani s najznačajnijim srpskim porodicama svoga vremena: Brankovićima, Belmuževićima, Kosačama.

Orodivši se sa kneževima Moldavije i Litve, a kasnije i Vlaške, počeli su da ulaze i u vladarske kuće istočne i severne Evrope. Udajom kćeri i unuke Stefana Jakšića za ugledne srpske, mađarske, hrvatske, ruske plemiće, uspostavljene su rodbinske veze koje su snažno ojačale poziciju porodice Jakšić. Udaja u ruski vladarski dom bila je najznačajnija. Ana, kći Stefana Jakšića, udala se za litvanskog kneza Vasilija Ljvoviča Glinskog. Iz tog braka rođena je Jelena Glinska, majka Ivana IV Vasiljeviča, budućeg cara cele Rusije, Ivana Groznog.

U ovoj epizodi govoriće istoričari dr Aleksandar Krstić, prof. dr Snežana Božanić, prof. dr Boris Stojkovski i rumunski istoričari dr Livija i dr Adrijan Mađina, istoričarke iz Rumunskog nacionalnog arhiva u Klužu dr Livija Ardeljan i dr Agneš Flora.

U ulozi Ane Jakšić -glumica Miomira Dragićević
Autorka, urednica, scenaristkinja: Ranka Jakšić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво