Pravo na sutra- Pod Šar planinom

Na padinama Šar-planine, sa 16 sela u slivu reke Lepenac, smestilo se Štrpce, srpska enklava na krajnjem jugu Kosova i Metohije. Šara čuva i ogromno kulturno-istorijsko nasleđe srpskog naroda o čemu svedoče srednjovekovna utvrđenja, naselja, crkve i manastiri.

Na severozapadnoj strani Šare, na nadmorskoj visini od 900 do 2500 metara, nalazi se ski-centar Brezovica. Na brezovačkim stazama za spust, slalom i veleslalom nekada je u jednom danu bilo i 50 hiljada skijaša.

Nažalost, to su podaci s kraja prošlog veka kada je Brezovica bila omiljeni turistički centar zaljubljenika u skijanje.

Zaposleni u ski-centru Brezovica mnogo očekuju od naredne sezone.

Pokrenuta je inicijativa da Brezovica pređe pod upravu Opštine Štrpce, što bi omogućilo otvaranje novih radnih mesta, ne samo u ski-centru već i razvoj pratećih delatnosti - proizvodnja hrane ugostiteljstvo, trgovina...

Nekada turističko mesto, danas je malinarski kraj.

Na teritoriji Štrpca i u okolnim selima na više od 100 hektara nalaze se zasadi maline i borovnice. Za 800 porodica to je glavni izvor prihoda.

Prodor mediteranske klime, koja dolazi dolinom Drima, Vardara i Lepenca, dobar sastava zemljišta i veliki broja sunčanih dana, idealni su uslovi za uzgoj maline. U ovom kraju rod je bogat, može da se ubere i do 200 kg malina po aru.

Priroda je bila darežljiva prema Sirinićkoj župi. Stoletne šume, raskošne livade, pašnjaci prepuni planinskog cveća i lekovitog bilja pogodni su za stočarstvo, a plodna zemlja u slivu reke Lepenac za poljoprivredu, povrtarstvo, voćarstvo.

Autorka i urednica: Jugoslava Đurica

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво