Čitaj mi!

Vek vaterpola u Srbiji - Velika veština: Kad veliki momci plaču

... grana alhemije pod imenom "Velika veština" smatrala je da alhemičar može transformisati samog sebe u neku vrstu svemoćnog bića...

Ne stignemo ni da izgovorimo - vaterpolisti Srbije, a mozak već na prizvuk tih reči kao prvu misao formira - zlato. Kada predstavljaš tako očiglednu aocijaciju na uspeh, sasvim je jasno da iza toga stoji velika priča, ili velika veština. Da stoji nepokolebljiv sistem. Sistem sa jasno definisanim kalupom za stvaranje šampiona, sportista istih osobina i istih životnih vrednosti bez obzira na generaciju kojoj pripadaju, sistem koji je 2021. proslavio vek postojanja.

"Velika veština" nam se otkriva kroz četiri epizode, u kojima se smenjuju najveći heroji vaterpola. Treća epizoda "Kad veliki momci plaču" vodi nas u traumatično finale sa Mađarima na Olimpijskim igrama u Atini 2004, u konačno osamostaljenje i nastupanja pod imenom Srbija, u "razgovore" sa svetskim zlatom, u podele, u kodeks, u nesrećnu 2008, i rađanje novih junaka... Po mnogo čemu ključan za srpski vaterepolo, ovaj period je svojevrsna lekcija i mudrost koju je vrsna genercija koje se od svog sporta oprostila posle Igara u Pekingu, poslala u budućnost.

Ovaj dokumentarni film udruženim snagama predstavljaju produkcija PGMnetwork i Radio Televizija Srbije, a u saradnji sa Vaterpolo savezom Srbije.

Serijal je sniman tokom prve polovine 2021. godine.

Autorsku ekipu ovog serijala čine: Marko Bogdanović (producent), Katarina Sinđelić (autor), Vladimir Kurćubić (reditelj), Pavle Ilić (direktor fotografije), Vladimir Đaković (dizajn zvuka), Milan Cvetković (montaža). Tekst u serijalu čitao je glumac Zoran Cvijanović.