Pravo na sutra-Via Ferata Berim

Podneblje Ibarskog Kolašina u opštini Zubin Potok ima izuzetne turističke potencijale. Planinski venci Mokre Gore i Rogozne, reka Ibar i jezero Gazivode veoma su atraktivne lokacije koje sve više privlače pažnju i stranih turista.

Na turističkoj mapi Balkana Zubin Potok je pronašao svoje mesto. Pored pešačkih i biciklističkih staza najveće interesovanje izaziva Via Ferrata Berim. Reč je o čeličnoj stazi koja je povezana čeličnom konstrukcijom. Uspon ka najvećem vrhu Mokre Gore - Berimu dug je četiri kilometra. Ko se upusti u ovu neobično lepu ali i zahtevnu avanturu pratiće ga iskusni vodiči koji ništa ne prepuštaju slučaju, jer je bezbednost na prvom mestu.

Na samom startu, posle kraće obuke, zainteresovani donose odluku da li će krenuti ili odustati od izazova. Za one koji na pola staze žele da odustanu, postoje dva izlaza.

Osvajanje nepristupačnih planinskih vrhova i litica za našu TV ekipu je bio pravi psiho-fizički test. Deonice su različite ali najveće iskušenje je most dug 27 metara koji treba preći iznad provalije. Odmah zatim je još veće iskušenje - hod po žici koja je duga devet metara.

Srećom, uspešno smo savladali celu stazu. Sve vreme smo bili dobro raspoloženi, uzbuđenje zbog zajedničkog uspešnog poduhvata učinilo je ovaj podvig značajnijim.

U Inicijativi za razvoj turizma u Ibarskom Kolašinu i opštini radi se planski na oživljavanju turizma u tom kraju. Na taj način stvara se mogućnost za nova radna mesta kako bi se mladi ljudi zadržali u tom kraju.

Autorka emisije: Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво