Oko magazin-26.4.2022.-Resavski rudnici, 38 godina posle nesreće

"Moja senka treperi kraj mene, spremna da šmugne. A srce dvaput brže silazi u pete od lifta koji vozi u utrobu zemlje." Ovo su stihovi iz zbirke poezije „Rudarski tango" Slavomira Vasića.

Naravno, samo rudari znaju može li se uopšte opisati silazak u jamu. Pre 38 godina, 34 rudara stradalo je u jami Strmosten, u resavskim rudnicima. Danas u selu Sladaja, iz svake kuće, makar po jedan član, svakog dana silazi u jame rudnika uglja Rembas. Ana Manojlović i ekipa RTS-a posetili su ovaj rudnik i razgovarali sa rudarima.

Istok Evrope nije jedino mesto globalnog nadgornjavanja zapada i istoka. Na ulicama Pakistana nedavno smo gledali velike proteste posle smene premijera Imrana Kana. Još od nezavisnosti Pakistan je pouzdan američki saveznik, ali i partner Kine. Kan nije krio simpatije prema Donaldu Trampu. Ipak, u poslednje dve godine napravio je zaokret u spoljnoj politici, a jedan susret sa Vladimirom Putinom možda ga je koštao premijerske funkcije. U emisiji Oko magazin pogledajte priču o istoriji i sadašnjosti Pakistana. 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се