Trag-Trag Antike 1.deo

Nisu slučajno Rimljani podigli grad i vojni logor na Dunavu. Zaleđe doline Mlave bogato rudom i žitaricama, a pre svega povoljan geografski i strateški položaj bili su privlačni Rimljanima kao i Keltima koji su ovde živeli pre njih.

Veliki trgovi, hramovi, široke ulice, luksuzne vile, terme, amfiteatar, danas se to bogatstvo Viminacijuma, prestonice rimske pokrajine Gornje Mezije može samo naslutiti i videti u ruševinama.

Ostaci nekadašnjeg rimskog grada Viminacijuma, koji se zajedno sa logorom prostire na 670 hektara, zarobljeni su ispod obradivih površina u oblasti sela Stari Kostolac i Drmno, nedaleko od Požarevca. Predmeti, spomenici, spolije i stele rasuti su po plodnim oranicama. Od materijala koji su vekovima meštani pronalazili u svojim njivama zidane, a vredni spomenici deo su i pomoćnih objekata i tremova.

Viminacijum je čitav jedan vek bio veliki majdan kvalitetnog građevinskog materijala. Kamen iz zidina Viminacijuma ugrađen je i u Smederevsku tvrđavu. U njenim temeljima prvo su nestali antički lokaliteti Mons Aureus i Vincej.

Pravilo rimskih graditelja je bilo da se koristi građevinski materijal koji je dostupan. Na gradskim termama se vide različite tehnike zidanja i materijali koji su korišćeni za gradnju.

Istraživači Viminacijuma se kroz domaće i međunarodne projekte bave velikim brojem naučnih tema koje otkrivaju segmente života ovog antičkog grada. Jedan od projekata istražuje upravo materijale korišćene za podizanje građevina Viminacijuma - opeku, kamen, i malter. Sredstva je obezbedio Fond za nauku Republike Srbije.

Priča o nekadašnjem sjaju i propasti rimskog grada logora privlači pažnju naših i svetskih stručnjaka. Danas na istraživanju Viminacijuma rade arheolozi, matematičari, elektroinženjeri, geofizičari i geolozi. Njihov cilj je da trgovi i hramovi, pozorišta, ulice i četvrti grada izrone iz oranica u kojima se vekovima nalaze i postanu deo naše i svetske kulturne baštine

Od 2000. godine multidisciplinarnim timom istraživača rukovodi dr Miomir Korać i zahvaljujući upotrebi novih tehnologija i stalnim iskopavanjima, sve više građevina Viminacijuma biva otkriveno. Do sada je istraženo samo 3% njegove ukupne površine i zato se ovaj lokalitet smatra balkanskom Pompejom.

Urednica: Jugoslava Đurica
Reditelj: Bojan Vorkapić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво