Oko magazin-21.2.2022. Balkan, mesto gde se jezici rađaju

Kako je jedan udžbenik za srpski jezik povredio prava nacionalnih manjina i da li razlike u jeziku kojim govore Srbi, Hrvati i Bošnjaci određuje lingvistika ili politika?

Na Međunarodni dan maternjeg jezika obično se konstatuje da jezici nestaju i da će do kraja ovog veka od ukupno šest hiljada koliko se govori na planeti, polovina nestati.
Na Balkanu imamo suprotnu situaciju, od kraja prošlog veka jezici ne nestaju nego nastaju. Da li zaista može tako da se kaže? Kakav je stav nauke o jeziku, a šta kaže pravo?
Zašto je predstavnicima nekih nacionalnih manjina zasmetao udžbenik srpskog jezika za osmi razred?
Za Oko magazin govore Zoran Pašalić, zaštitnik građana i Aleksandar Milanović, profesor Filološkog fakulteta i potpredsednik Društva za srpski jezik.
Ne znamo kako bi današnju jezičku situaciju ilustrovao Pjer Križanić, ali znamo da je pre tačno sto godina iz Zagreba došao u Beograd zbog, kako je rekao, slobodnije štampe. Rodonačelnik je karikature na ovom prostoru i ilustrator naslovnih strana mnogih knjiga, ali - nije govorio samo slikom. Šest decenija od njegove smrti, pogledajte priču o tome ko je bio Pjer Križanić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво