Da možda ne-Od radnih akcija do narodnih kuhinja

Od radnih akcija do narodnih kuhinja – Međunarodni praznik rada, emisija snimljena 2011. godine.

Kako radnici u Srbiji dočekuju Praznik rada - da li je više nezaposlenih i onih koji rade u propalim preduzećima ili radnika koji imaju dovoljno da svečano proslave svoj praznik?

Zašto je san svakog radnika u Srbiji da radi u državnom preduzeću, kad je prošlo više od 20 godina od pada Berlinskog zida i praktičnog sloma državnog socijalizma u svetu? Zašto se radnicima ne sviđaju ni strani poslodavci, ni domaći kupci firmi na šalterima Agencije za privatizaciju? Ko može ubediti radnike da nisu opljačkani privatizacijom, da nisu izbačeni na ulicu iz preduzeća koje su sami stvarali? Ko ih može ubediti da je to uradila država, pod čije skute opet žele?

Štrajk radnika koji traže da se poništi privatizacija i vrate pod okrilje države pokreće pitanje smera tranzicije. Zašto je država dobar poslodavac, a loš preduzetnik? U čemu je ekonomski smisao javnih monopolističkih preduzeća koja se vrlo često dodatno finansiraju iz budžeta? Da li cenu očuvanja radnih mesta u ovakvom ekonomskom sistemu plaća onaj drugi deo privrede koji je odvojen od države i posluje na ivici egzistencije?

Autorka i urednica Olivera Kovačević 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом