Oko magazin-19.7.2021.Srpska emigracija u diplomatiji i književnosti

Grof Sava Vladislavić i jugoslovenska emigracija u Kairu.

Mada je bio čovek od najvećeg poverenja ruskog cara Petra Velikog, u vreme kad je ovaj pravio Sankt Peterburg, priču o grofu Savi Vladislaviću prvi put nam je ispričao Jovan Dučić, koji je govorio da je Savin predak. Na zaboravljenog grofa Raguzinskog poreklom iz Hercegovine, pre nekoliko godina podsetio je kompozitor Svetislav Božić, kada je u Beogradu održana svetska premijera opere o Savi Vladislaviću. A prošle godine otkriveno je da je ovom diplomati na dvoru Petra Velikog jednu svoju operu posvetio Antonio Vivaldi.

RTS je pre nekoliko godina objavio knjigu Save Vladislavića koja se smatra osnovom za nastanak ruske tajne službe. U julu mesecu je u galeriji RTS-a održana izložba o ovom čuvenom srpskom diplomati na ruskom dvoru. U emisiji pogledajte kako je izgledao čudesan životni put Save Vladislavića, od Gacka preko Raguze i Venecije, do prestonice Carske Rusije.

Naša emigracija je tema kojom se u književnosti bavi i Dejan Tiago Stanković. Za prvi roman Estoril dobio je nagradu Branko Ćopić koju dodeljuje SANU. Za drugi roman Zamalek dobio je nagradu EU za književnost. Pisao je pripovetke, prevodio naše poznate pisce na portugalski jezik. Da li, kada piše roman, odmah zamišlja i film, da li je emigracija njegova večita tema, od Portugalije do Egipta? U emisiji pogledajte intervju sa Dejanom Tiagom Stankovićem.

Oko magazinu pogledajte i priču o pastirima iz Elemira, koji po julskim vrućinama i pod vedrim nebom provode na banatskoj pustari i po 20 sati dnevno.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво