Oko magazin-25.3.2021. Vlasta Velisavljević od logora i Golog otoka do glumačke legende

Od logora i Golog otoka do legende naše glumačke scene. Tako može da glasi naslov životne predstave, čuvenog Vlastimira Vlaste Velisavljevića, koji je scenu napustio u 95. godini.

Najstarijeg aktivnog glumca u Srbiji, doživotnog počasnog člana Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pamtićemo po upečatljivim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama. Kao magistar Đorđević tražio je "Bolji život", kao ujka Vasa asistirao "Gospođi ministarki", da bi došao do Stevana Sremca u "Pripovedanju Radoja Domanovića". Četiri decenije žuljala ga je "Buba u uhu"... Poslednji nastup imao je u JDP-u u februaru 2020. godine.

U scenario njegovog života, upisano je da je sahranio Branislava Nušića, imao vozačku dozvolu sa brojem 4, da ga je Crnjanski gledao u pozorištu, da je voleo da peca. U taj scenario, stao je vek istorije Srbije i svih Jugoslavija. Zapisano je i da je preživeo ratove, logore i bombardovanja. Ratnu glad i siromaštvo. Ono što nije zapisano - je njegova neostvarena želja, da bude, kako se šalio, džez pevač. Ipak, Vlastimir Vlasta Velisavljević, "džezirao" je na glumačkoj sceni. Duže od 7 decenija. Lakše je bilo izbrojati njegove godine, nego uloge.

O legendarnom glumcu, govore njegove kolege Mira Banjac, Irfan Mensur, Branka Petrić i Radovan Vujović.
Autorka Sanja Dragićević Babić
Urednik Gorislav Papić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се