Oko magazin- 25.3.2021. Vlasta Velisavljević od logora i Golog otoka do glumačke legende

Od logora i Golog otoka do legende naše glumačke scene. Tako može da glasi naslov životne predstave, čuvenog Vlastimira Vlaste Velisavljevića, koji je scenu napustio u 95. godini.

Najstarijeg aktivnog glumca u Srbiji, doživotnog počasnog člana Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pamtićemo po upečatljivim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama. Kao magistar Đorđević tražio je "Bolji život", kao ujka Vasa asistirao "Gospođi ministarki", da bi došao do Stevana Sremca u "Pripovedanju Radoja Domanovića". Četiri decenije žuljala ga je "Buba u uhu"... Poslednji nastup imao je u JDP-u u februaru 2020. godine.

U scenario njegovog života, upisano je da je sahranio Branislava Nušića, imao vozačku dozvolu sa brojem 4, da ga je Crnjanski gledao u pozorištu, da je voleo da peca. U taj scenario, stao je vek istorije Srbije i svih Jugoslavija. Zapisano je i da je preživeo ratove, logore i bombardovanja. Ratnu glad i siromaštvo. Ono što nije zapisano - je njegova neostvarena želja, da bude, kako se šalio, džez pevač. Ipak, Vlastimir Vlasta Velisavljević, "džezirao" je na glumačkoj sceni. Duže od 7 decenija. Lakše je bilo izbrojati njegove godine, nego uloge.

O legendarnom glumcu, govore njegove kolege Mira Banjac, Irfan Mensur, Branka Petrić i Radovan Vujović.
Autorka Sanja Dragićević Babić
Urednik Gorislav Papić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво