Oko magazin-18.12.2020. Vozite me od Tirnanićeve do Tijanićeve

Četiri velika srpska novinara: Predrag Milojević, Miro Radojčić, Bogdan Tirnanić i Aleksandar Tijanić dobili su ulice u Beogradu

Lakše je početi pisati nego prestati, govorio je Gete a citirao Predrag Milojević koji je živeo 97 godina a do samog kraja nije mogao da prestane da piše. Ovaj veliki srpski novinar intervjuisao je Čerčila, Hitlera, Musolinija, prevodio je Fojerbaha, Hemingveja, Kafku. Danas je dobio ulicu u Beogradu.

Ulicu u Beogradu je dobio i Miroslav Miro Radojčić, poznat po leptir mašni ali i gospodskom novinarstvu. Bio je prvi posleratni dopisnik Politike iz inostranstva a pola veka pre Novaka Đokovića Jugoslovenima je otkrivao magiju Vimbldona.
Dakle,  Ulica Bogdana Tirnanića ne samo na Mokroj gori nego i u Beogradu, na Dorćolu. A ulica Aleksandra Tijanića, gde bi drugo nego na njegovom Novom Beogradu. Tamo gde je organizovao koncerte, igrao basket, tamo gde se brusio najprepoznatljiviji novinarski rukopis srpskog jezika. Tamo gde je umro pre 8 godina. Gledamo odlomak iz naše emisije: Tijanić - Niko kao ja.
"Pisanjem je razbio poredak. Profesiju. Teme. Jezik. Vrednosti. Estetiku. Standarde, Pomerio granice. Oteo je za sebe pravo da bude rodonačelnik žurnalizma koji ne robuje faktima i konvencijama. Sam je napisao svoju profesionalnu bibliju: iz mog pera, nikad i ništa dosadno neće izaći."

Ovo je napisao Tijanić o Tirnaniću ali može da važi za bilo kojeg iz ovog pokera asova velikih srpskih novinara.

Autor emisije: Gorislav Papić

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара