Читај ми!

Moja lepa Srbija-Galerije i čuvari lepog

Čuvari lepog... Stamene građevine koje u svojim nedrima čuvaju talente i čitave živote onih koji su disali za umetnost, njome se hranili i sa njenih nedara pili nektar koji ih je upisao u večnost.

Galerije umetnosti - zdanja ponekad moćna, vidljiva i sveprisutna, a ponekad skrivena od pogleda radoznalaca i spremna da svoje čari pokažu samo onima koji znaju gde da ih traže, rasuta su širom Srbije. Slavu svojih ktitora, osnivača i darovitih pojedinaca čija dela baštine, odnela su u svet ili, pak, svet dovele ovde...

Galerija Milene Pavlović Barili kod posetilaca izaziva divljenje, ali i uzdahe nostalgije kojima, na ovaj ili onaj način, odišu sva njena dela.

Još jednom srpskom umetniku ni slava ni sva blaga ovog sveta nisu vredela koliko mir i lepota njegovog rodnog kraja. Srce Šida, malog sremskog grada na samoj granici sa Hrvatskom i umetničku dušu njegovih stanovnika, upravo on je tako i upisao u večnost - Sava Šumanović...

Galerije i umetnici koji u njima izlažu nisu stvar prošlosti. Neko sa strane dane slave možda bi pripisao prošlim vremenima, ali širom Srbije i danas žive, rade i stvaraju pojedinci čija dela zavređuju pažnju i zovu na posmatranje i proučavanje.

Urednik: Vladimir Novaković
Tekst: Aleksandra Bogdanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво